Добивът на пшеница тази година е малко над 4,6 милиона тона.

...
Добивът на пшеница тази година е малко над 4,6 милиона тона.
Коментари Харесай

Танева: Добивът на пшеница тази година е достатъчен за изхранването на населението

Добивът на пшеница тази година е малко над 4,6 милиона тона. Напълно задоволително за зърнения баланс и вътрешното ползване за изхранване на популацията и фураж, за което отиват към милион и половина. Тази разлика от нормалните добиви в последните четири-пет години сред 5,8 до 6, това значи по-малък размер за експорт. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред публицисти при откриването на образователната година в Тракийския университет в Стара Загора.

По думите й, в момента тече жътвата на слънчоглед и царевица, където се чакат понижени добиви. " И при слънчогледа, и при царевицата приказваме за добиви, които ще обезпечат фуражния баланс и този, който е за изхранване при слънчогледа и царевицата. Там ще приказваме за разлики, които ще се отразят в по-ниския експорт. Жътвата е по-напреднала при слънчогледа и с увеличението на % ожънати площи, пораства и междинния рандеман. Ще се веселя, ако понижението е в границите на 20-25% ", добави Танева. 

" В момента по размер 4.3 по остарялата мярка за развиване на селските региони ще бъде осъществена рехабилитация на съществуваща напоителна система.
Поливните площи ще се усилят доста, в това число и тук. В момента от Фонда по възобновяване ние сме предложили за възобновяване на останалата част от напоителната система. Това също ще докара освен до по-добър достъп и увеличение на площите, само че и до икономично консумиране на водата тъкмо за напояване. През пролетта идната година ще има изясненост дали това наше предложение ще бъде утвърдено от страна на страната. Ако то бъде утвърдено това ще бъде главната инвестиция ", сподели още тя. 

И означи, че съгласно метеорологичните прогнози до ноември, с които разполага министерството, се прогнозира продължаване на интервала на засушаването. " Земеделието е най-рисковия бранш, който зависи от климата ", добави Танева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР